Βιογραφικό

Μαρίνα Κατσαρή

Η Μαρίνα Κατσαρή, γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1986. Σπούδασε Νηπιαγωγός στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές τις σπουδές στο Δράμα και Θέατρο στην Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Warwick.

Ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων, συνεργάζεται με φορείς, οργανισμούς και επιχειρήσεις από ένα ευρύ φάσμα της οικονομίας, της εκπαίδευσης και της επιστήμης, σχεδιάζοντας και παραδίδοντας σεμινάρια σχετικά με την εφαρμογή της αφήγησης (storytelling) στο εκάστοτε εργασιακό, επιχειρησιακό και εκπαιδευτικό περιβάλλον. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος, εκπαιδευτικές οργανώσεις σε Κύπρο και Ελλάδα, το CARDET, την Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής

Ως εξωτερική συνεργάτης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σχεδιάζει και εισηγείται προγράμματα υποστήριξης επαγγελματικής κατάρτισης και παραδίδει σεμινάρια σε σχολική βάση και σεμινάρια για γονείς σχετικά με το Δράμα στην Εκπαίδευση, την ανάπτυξη θετικού κλίματος στο σχολείο, την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης των παιδιών, την διαχείριση συναισθημάτων μέσω του Δράματος, πρόληψη βίαιων και παραβατικών συμπεριφορών κ.ά.

Ως διδάσκουσα-ειδική επιστήμονας, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, διδάσκοντας τα μαθήματα του Δημιουργικού Δράματος (Παν/μιο Κύπρου), της Παιδικής Λογοτεχνίας (Ευρωπαϊκό Παν/μιο). Δίδαξε επίσης Τέχνη της Αφήγησης και Σύγχρονα Εκπαιδευτικά Θέματα. Ανά περιόδους, διδάσκει επίσης, ως εξωτερικός συνεργάτης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Global College, Δημιουργικές Τέχνες και Εμψύχωση.

Ως θεατροπαιδαγωγός, έχει σχεδιάσει και παρουσιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα – στα ελληνικά και αγγλικά-  σε Μουσεία («Κάτι Αρχαίο Ψήνεται»-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, «Μελουζίνη» και «Αικατερίνη Κορνάρο»-CVAR, «Οι πίνακες αφηγούνται» Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλλα).

Ως αφηγήτρια (performer), παρουσιάζει παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες εμφανιζόμενη σε θέατρα, φεστιβάλ, χώρους πολιτισμού κ.ά. Στα σχολεία παρουσιάζει παραστάσεις εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Έχει συμμετάσχει με διάφορα μουσικοφηγηματικά σχήματα σε σημαντικά φεστιβάλ σε Κύπρο και Ελλάδα, όπως το Φεστιβάλ Φέγγαρος, το Φεστιβάλ Αξιοθέας, η Γιορτή Παραμυθιών (Κέα – Ελλάδα), το Cyprus Oscar Wilde Festival. Έχει συνεργαστεί με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου ενώ ως συντελεστής παραστάσεων έχει λάβει την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιρλανδίας και της Πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Κύπρο. Έχει συνεργαστεί με μουσικούς και καλλιτέχνες από την Γαλλία, τη Βενεζουέλα, την Παλαιστίνη, την Ελλάδα, την Κύπρο κ.α. Στο θέατρο, έχει παρουσιάσει τον μονόλογο «1η φορά χιόνι» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας αφήγησης «Παραμυθίες» και «Οκλαδόν» με τις οποίες εφάρμοσε εγκεκριμένα προγράμματα από το Υπουργείο Παιδείας σε σχολεία και μουσεία.

Η Μαρίνα έχει εκπαιδευτεί στη Φιλοσοφία για Παιδιά ( Πιστοποιητικό «2Α», Ίδρυμα SAPERE, Ηνωμένο Βασίλειο) ενώ έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων σε όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών, δίπλα σε γνωστούς καλλιτέχνες όπως η Σαββίνα Γιανάτου, ο Nick Hennessy, ο Βασίλη Παπαβασιλείου κ.ά.

Ο μόνος κανόνας του δικού μου κόσμου: φανταστείτε!

Η φαντασία δεν αφορά μόνο την τέχνη αλλά κάθε πτυχή της ζωής. Είναι συστατικό βασικών δεξιοτήτων που ως παιδιά ή ενήλικες καλούμαστε να αναπτύσσουμε όσο υπάρχουμε: επίλυση προβλημάτων, επίλυση συγκρούσεων, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, επικοινωνία, συνύπαρξη, καινοτομία, υπέρβαση δυσκολιών. Η φαντασία δεν είναι απλά ένα εργαλείο αλλά ένας τρόπος να υπάρχεις και να δημιουργείς!

Αφήγηση
Μία πανάρχαια τέχνη στον σύγχρονο κόσμο

Είτε προσφέρω σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς, είτε διδάσκω φοιτητές, είτε συνεργάζομαι με επιχειρήσεις και οργανισμούς, υπάρχει πάντα ένα κοινό ερώτημα που θέτω: Τι σας έφερε ως εδώ; Που θέλετε να πάτε; Η πορεία μας, προσωπική ή επαγγελματική, ατομική ή συλλογική, είναι ταυτόσημη με το αφήγημα που έχουμε διαμορφώσει. Από τους μύθους και τα παραμύθια μέχρι το slogan μιας επιχείρησης, οι άνθρωποι ανά τους αιώνες προσπαθούμε, τελικά, να εξηγήσουμε αυτή την πορεία. Δηλαδή, να πούμε την ιστορία μας.

Οι δικές μου πρώτες ύλες

Η αφήγηση ξεκινά από την ανάγκη να μοιραστείς τον τρόπο με τον οποίο εσύ βλέπεις τον κόσμο. Η δική μου πορεία με έχει διδάξει κάτι πολύ σημαντικό ότι για να αποκτήσει μία ιστορία την δύναμη που της αξίζει, πρέπει πρώτα να βυθιστείς στον δικό της τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει το σύμπαν. Γιατί κάθε ιστορία, όπως και κάθε άνθρωπος ή οργανισμός, είναι ξεχωριστή. Έτσι συνδυάζω τις γνώσεις και τη δημιουργικότητά μου: με το να δίνομαι ολοκληρωτικά στην ιστορία που πρόκειται να ειπωθεί!

Πού και πώς

Αν κι εσείς θέλετε να προγραμματίσουμε μία από τις προσφερόμενες δραστηριότητες για παιδιά ή ενήλικες, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί μου. Πατήστε εδώ!